Speltips vecka 5: Everything Is Going To Be OK


Format: Mac, Windows

Social ångest, depression och patriarkala strukturer är temat för Nathalie Lawheads senaste självbiografiska spel Everything Is Going To Be OK. Hon beskriver det själv som en omvänd "power fantasy", där den traditionella synen på styrka vänds upp och ner. Fokus glider från den handlingskraftiga vinnaren, till den som klarar av att överleva som samhällets förlorare.

Spelet inleds med en trasig hemskärm fylld av spasmiska genvägar som klumpar sig över ett visuellt brus. Varje genväg för spelaren till en slags digital dikt: Ett kort och isolerat spelmoment som på något vis anknyter till den övergripande tematiken. I en av dem ska spelaren finta sig genom en helt obegriplig konversation utan att framstå som stel eller pinsam. I en annan ska man fejka positiva Facebook-inlägg för att inte förlora sina vänner. Visuellt är det en blandning mellan gulliga djur och hackiga glitchar. Hejdlös igenkänningshumor möter ödesmättad skräck.


Kontrasten mot de enfaldiga självhjälpsguider som florerar på sociala medier kunde knappast vara tydligare. Den moderna myten om att lyckan gömmer sig i trendiga, hälsosamma och skenbart enkla livsstilar bryts ner tills att allt som återstår är en pöl med kontraproduktiva plattityder. Lawhead får dem att framstå som ett slags socialt skuldbeläggande av de som inte lever upp till normerna: Den som är oförmögen att sprida positiv energi anstränger sig inte tillräckligt och förtjänar sin olycka.


Samtidigt ger Everything Is Going To Be OK inga egna svar. Här finns inget enkelt antidot, bara det moderna livets mentala smärtor, förpackade i små digitala dikter. Så det är bara att acceptera faktum: Allting kommer inte bli bra.

Kommentarer

Populära inlägg