Speltips vecka 6: Cinco Paus


Format: iOS

Michael Brough har valt att släppa sitt senaste spel Cinco Paus på portugisiska. Tanken är uttryckligen att de förklarande textrutorna inte ska förstås av alla spelare. Många med ett annat modersmål än engelskan kan säkert minnas barndomens tappra försök att spela spel på främmande språk. De första vacklande stegen var lika förvirrade som förväntansfulla. Att långsamt lista ut de olika mekanikerna ingav en känsla av att knäcka en hemlig kod.

I ett pusselspel med fokus på deduktion är stilgreppet minst sagt effektivt. Språkbarriären gör att sökandet efter reglernas innebörd och sanningar börjar omedelbart. Allting lämnas åt spelaren att upptäcka. Spelstilen kan liknas vid en övning i empiriska studier. Den viktigaste färdigheten är att kunna acceptera bristerna i ens antaganden och lära sig av sina misstag.

Allt eftersom spelaren får ett grepp om reglernas samband glider fokus över mot att bemästra själva pusslet. För att avslöja något viktigt: Inför varje varv förändras egenskaperna hos spelarens trollstavar. Vad stavarna gör är upp till spelaren att upptäcka. Med andra ord finns alla nödvändiga verktyg tillgängliga från början, medan utmaningen ligger i att effektivt härleda vilka de faktiskt är.

Broughs designfilosofi har alltid präglats av att förvandla enkla idéer till komplexa tankenötter. Även Cinco Paus bjuder på ett förvånansvärt taktiskt djup bakom den barnsliga ytan. Ögonblicken av heureka regnar tätt även timmar in i de snåriga pusslen. Ett mer givande tidsfördriv till pendeltåget går knappast att hitta.

Kommentarer

Populära inlägg