Speltips vecka 8: The Norwood Suite


Format: Mac, Windows

The Norwood Suite är en absurd hyllning av ett imaginärt jazzgeni. På det isolerade lyxhotellet uppkallat efter hans namn florerar myterna om hans egendomliga beteende och storartade kompositioner. Berättelserna går isär men att det rör som om en legend undgår ingen. Alla gäster är övertygade om att de känner honom bäst trots att det är tveksamt om någon överhuvudtaget mött honom - eller ens hört hans musik.

Spelarens uppdrag är att leverera en hajpad blandkasett till den DJ som spelar varje helg på hotellets exklusiva nattklubb. Problemet är att klubben bara släpper in de som utstrålar samma genialiska originalitet som den gamle Norwood. Kort och gott får spelaren en ursäkt att utforska hotellet och träffa dess egendomliga besökare i jakt efter en passande outfit.

Precis som i sina tidigare spel har utvecklaren Cosmo D skapat en ofattbart suggestiv miljö. Visuellt påminner det om ett slags virtuellt kollage: Effektfullt men alltid på gränsen till smaklöst. Musiken är en märklig blandning mellan jazz och electronica. Kombinationen ger platserna en nästan fysiskt påtaglig atmosfär, även om uttrycket är totalt verklighetsfrånvänt.

Genomgående är nämligen den totala tilltron till stil över substans. The Norwood Suite har inga ambitioner att uttrycka någonting viktigt. Istället frossar spelet i sin ytlighet. Det är nonsens skapat uteslutande för den estetiska njutningen. Och i det hänseendet hade det knappast kunnat vara mer lyckat.

Kommentarer

Populära inlägg