Speltips vecka 1: Hidden Folks




Format: Android, iOS, Mac, Windows

I Adriaan de Jonghs och Sylvain Tegroegs senaste spel Hidden Folks återupplivas arvet från Var är Waldo. Precis som i de klassiska barnböckerna är målet att hitta små detaljer i de proppfyllda målningarna. Spänningen ligger förstås i att upptäcka alla de små lustiga historier som gömmer sig bland vimlet av människor, djur och föremål.

Konceptet är precis lika simpelt och barnsligt som det låter, men det är också en styrka. Utan några distraktioner eller stressmoment tillåts spelaren insupa de minutiöst detaljerade miljöerna och kravlöst njuta av alla visuella finesser. Den nya interaktiva dimensionen är dessutom en ytterst naturlig förlängning av konceptet, som i allt större utsträckning låter karaktärerna reagera på varandra och sin omgivning.

Rent estetiskt dominerar en självmedveten känsla av ett amatörmässigt hemmabygge. De svartvita miljöerna är handmålade och anim
ationerna handgjorda. Ljudeffekterna består av hundratals inspelningar av utvecklarna själva. De härmar ljuden av brummande motorer, råmande kor och knastrande radioapparater.

Kort och gott är Hidden Folks ett finurligt spel proppat med fyndiga detaljer. Det passar både bra som en samling kluriga gåtor och som ett avslappnat visuellt utforskande. Kanske är det allra bäst för spelaren som kan finna balansen däremellan.

Kommentarer

Populära inlägg