Speltips vecka 4: Engare


Format: Mac, Windows

I Mahdi Bahramis spel Engare utforskas matematiken bakom lika vacker som komplex geometri. Inspirationen kommer från den islamska konsten som länge har präglats av abstrakta figurer och mönster. Förmodligen är det ett resultat av ett långlivat religiöst förbud mot att avbilda människor och andra levande varelser. Ur denna begränsning har ett visuellt uttryck vuxit fram som på grund av sin nonfigurativa karaktär skiljer sig drastiskt från den västerländska bildkonsten.  

Spelaren utmanas med att lösa en serie pussel genom att fästa ett stift på roterande cirklar. Målet är att stiftet ska rita ett specifikt mönster och lösningarna ger ofta förvånande insikter om rörelsen bakom de geometriska figurerna. Upptäckterna kan sedan användas i sex olika ritverktyg. Här finns inga uttalade målsättningar, utan syftet blir istället att ge liv åt sina egna skapelser.

Att leka med konsten på det här sättet bidrar onekligen med ett unikt perspektiv. Redan utifrån en första betraktelse framstår mönstren som vackra med sina symmetriska välvningar och sammanflätade linjer. Men genom interaktionen med de roterande cirklarna inges en känsla av rörelse även i de statiska bilderna. Spelaren lär sig se processen bakom de geometriska figurerna och ytterligare en nivå av den matematiska skönheten blottas.

Kommentarer

Populära inlägg