Speltips vecka 2: The Tearoom


Format: Linux, Mac, Windows

I 60-talets Ohio installerade polisen gömda kameror på offentliga toaletter för att filma och sedermera fälla homosexuella män. Toaletterna hade blivit en plats för anonyma sexuella möten efter att gaybarerna tvingats slå igen sina portar. Mötesplatserna gick under kodorden "tearooms" eller "cottages" och för att urskilja vilka män som var med i leken fanns flera invecklade sociala riter.

I The Tearoom ges en möjlighet att återuppleva dessa historiskt laddade möten. Spelaren står vid en urinoar och inväntar nya besökare. När någon kommer in påbörjas det sociala spelet med diskreta hostningar och upprepad ögonkontakt. Därefter följer interaktiv fellatio ur ett förstapersonsperspektiv. Allting sker under det konstanta hotet av att polisen närsomhelst kan dyka upp och arrestera en.

Utvecklaren Robert Yang är som vanligt en mästare i ton och balanserar skickligt mellan politiskt laddad humor, utmanande erotik och tryckande paranoia. Till exempel är snopparna utbytta mot vapen för att å ena sidan slippa undan ytterligare en bannlysning från streaming-sidan Twitch (vapen har, till skillnad från könsorgan, hittills aldrig bannlysts) och å andra sidan för att ge positiva konnotationer till kroppslig variation (vapen kan vara coola även om de är små). Ett annat smart drag är att ge blickarna ett spelmekaniskt värde för att höja den sensuella spänningen i sökandet efter ögonkontakt.

Trots sin korta längd ramar spelet in sitt ämnesområde ytterst effektivt. Designmässigt kan det knappast bli mer kompakt. Det chockerar, berör, underhåller, eggar och uppmuntrar till diskussion. I ett spelklimat där det apolitiska och lättsmälta ofta eftersträvas sticker The Tearoom ut som ett laddat vapen ur en nerdragen gylf.

Kommentarer

Populära inlägg