Speltips vecka 3: Universal Paperclips


Format: Android, iOS, Webbläsare

När den artificiella intelligensen utrotar mänskligheten, beror det inte på en ondskefull superdator som handlar utifrån en filosofisk övertygelse. Istället mynnar undergången ur en process som blev alltför effektiv: En dator som programmerats att tillverka gem omvandlar hela universum till en gemfabrik. 

Filosofen Nick Bostroms omtalade framtidsdystopi har legat till grund för Frank Lantz senaste spel. I Universal Paperclips är målet, kort och gott, att tillverka så många gem som möjligt. Det börjar med att spelaren klickar på en knapp för att skapa ett första gem och slutar med en omvandling av hela universums materia.

Den valda genren är "clickern", som i huvudsak går ut på att klicka på olika knappar för att se en siffra stiga exponentiellt. Konceptet kanske låter tråkigt, men har visat sig vara ofattbart beroendeframkallande. Alltifrån kassakor som FarmVille till det psykologiska experimentet Cow Clicker faller inom begreppet. Tydligen hör det till människans naturliga beteende att värdesätta den växande summan, även om den inte har något reellt värde.

I Universal Paperclips blir spelaren därför ett med den arbiträra arbetsuppgiften. Efter en liten stund blir det enda viktiga att nå nästa tröskel, där siffran stiger ännu snabbare. De faktiska konsekvenserna eller siffrans konkreta värde blir oväsentligt. På några timmar simuleras jordens undergång utifrån det enfaldiga perspektivet av domedagens dator. Upplevelsen är lika berusande som den är skrämmande.

Kommentarer

Populära inlägg